Osta Euroopan halutuimpia tarvikkeita suoraan valmistajilta. Siirry markkinapaikkaan.

Turvakenkä - Opas turvakenkiin - miten valita parhaat?

Guide by Droppe - Yksi pysähdys kaikkiin tarvikehankintoihisi

Monissa työtehtävissä on mahdollisena riskinä, että työn tiimellyksessä tippuu varpaille jotain painavaa tai astutaan naulan päälle. Tätä varten markkinoilla on useita erilaisia turvakenkiä, joissa on erityisesti vahvistetut kärjet ja pohjat, joiden tarkoitus on suojata työympäristöön liittyviltä riskeiltä kuten siltä, että maahan eksyneeseen naulaan tallatessa nämä eivät mene pohjasta läpi.

Erilaisia vaaratekijöitä voi tehtävästä riippuen olla kovin monenlaisia, jonka vuoksi turvajalkineet löytyy niin trendien kuin juuri turvallisuuskriteerienkin mukaan. Etsitkö esimerkiksi lenkkarimallisia turvakenkiä? Ehkä työssäsi on vaarana sähköshokit, jonka vuoksi kenkien pitää olla sähkösuojatut?

Turvakengät Droppesta?

Mikä tahansa työtehtäväsi onkaan, Droppesta löytyy sopivat turvakengät. Merkkejä löytyy useita ja tämän myötä myös eri standardien kenkiä.

Uusia kenkiä etsiessä onkin hyvä tietää, onko vaikka jokin seuraavista tärkeää. Osa allaolevista ominaisuuksista sisältyy yhteen suojaluokkamerkintään siinä kun toiset mainitaan erikseen omalla kirjainkoodillaan.

 • Naulaanastumissuoja (P tai sisältyy S3- ja S5-pääsuojaluokkiin)
 • Turvakärki (kaikissa turvakengissä; symbolina tulisi olla SB tai S1-S5)
 • Sähköneristys (A = antistaattinen, sähköneristys kahden päällekkäisen kolmion symboli)
 • Luistonesto (SRA, SRB, SRC riippuen tehdystä testistä)
 • Iskunvaimennus (E pohjan iskunvaimennus. Vakiona S1-S3)
 • Öljynkesto (FO öljyn ja bensiinin kestoon. Vakiona S1-S5 suojaluokissa)
 • Vedenpitävyys (Koko kenkä WR tai WRU päällinen. Päällinen vakiona S2-S3. Täysi suoja S4-S5)
 • Paino; tavalliset vai kevyet?
 • Ulkonäkö; normaali, pitkävartinen vai lenkkarimalli?

Turvakenkien suojastandardit pääsääntöisesti näkyvät etuläpän alla samoin kuin perustiedot tavallisissa kengissä. Alla esimerkki turvakengän merkinnästä. Eri koodit (S3 SRC tässä tapauksessa) saattavat olla silkkaa hepreaa, mutta tässä oppaassa avataan näitä käsitteitä.

JVT:n puolikorkeat turvakengät.Suojan tasosta kertoo S3 SRC

JVT:n puolikorkeat turvakengät.Suojan tasosta kertoo S3 SRC.

Droppen avulla teollisuuden yritykset voivat hankkia kaikkia yleisiä teollisuuden työtarvikkeita turvakengistä viiltosuojakäsineisiin. Ota yhteyttä, jos sinulla on mietteitä tai kysymyksiä valikoimasta!

Turvakenkä luokitus - pääluokat

Turvakenkien Euroopassa yleisimmin vastaan tuleva standardi EN ISO 20345:2011 määrittää kenkien antaman suojan tason luokittelulla, joka asiaan harjaantumattomalle voi olla vaikea ymmärtää. Tämän vuoksi halusimmekin kertoa, mitä kukin tuotesymboliyhdistelmät tarkoittavat.

SB (Safety Basic)

Perusstandardi, joka turvakengän tulee täyttää. Tämä suojastandardi tarkoittaa, että kengässä on varvassuoja, joka kestää 200 Joulen iskun. 200 Joulea kääntyy siihen, että varvasosa kestää 20kg painon tiputuksen metrin korkeudelta, tai suojan siihen ettei varpaat muserru 2000kg painon rullatessa varpaan ylitse.

SB ei sisällä erikoisominaisuuksia, kuten esimerkiksi naulaanastumissuojaa tai öljynkestoa.

P (Naulaanastumissuoja/läpäisysuoja)

Standardien perässä voi olla P, joka kertoo siitä, että pohjassa on komposiittinen tai teräksinen läpäisysuoja pohjassa. Osassa päästandardeista tämä sisältyy ilman erillistä P-merkintää. Alla päästandardit, jotka ovat kattavampia kuin SB.

Kattavammat pääluokat

SB ja P ovat tavallaan yksittäistapauksia, ja löytyykin suojaluokkia, joihin sisältyy useampi ominaisuus.

 • S1 - SB-standardin lisäksi tämän suojaluokan turvakengät omaavat öljynkestopohjan ja suojaavat staattiselta sähköltä. Kengässä on myös iskunvaimennus pohjassa.
 • S2 - kaikki, mitä S1-kengässä on, mutta päällinen on myös vedenpitävä.
 • S3 - kuin S2, mutta sisältää pohjan läpäisysuojan ilman erillistä P-mainintaa.
 • S4 - sama suojataso kuin S1-kengässä, mutta on tehty materiaalista, joka on täysin vedenpitävää eikä vuoda. Esimerkiksi turvakumisaapas olisi ainakin tasolla S4.
 • S5 - kuin S4, mutta tämän lisäksi pohjan läpäisysuoja.

Turvakenkä luokitus - muut standardit

Oikeissa turvakengissä on aina luokitus edellä kerrotulla tavalla. Tämän lisäksi saattaa olla tarve lisäsuojalle, joka mainitaan nimen perässä.

Suoja liukastumiselta

Liukastumisenesto voi olla hyvinkin tärkeää monella työpaikalla ja tähän onkin kolmea eri standardia tarjolla “Slippery Resistancen” nimissä.

 • SRA - testi tehty keraamisella laattalattialla, joka on saippuasta liukkaana
 • SRB - testattu sileällä teräslevyllä, joka on glyserolilla liukastettu
 • SRC - testattu kummallakin ylläolevista tavoista

SRC:n tuplatestaus ei kuitenkaan tarkoita, että suojataso olisi paras juuri sinun työllesi, sillä pohjat ovat usein erilaisia kengissä.

Esimerkiksi ulkotöissä voi olla tarvetta kengille, joiden pohjissa on suuret urat. SRC-luokan kengät saattavat olla kovin pieniuraisia, joka myös tarkoittaa, että urat tukkeutuvat helposti vaikka mudassa astellessa.Tällaiset suuriuraiset kengät saattavat hyvin täyttää SRA-testin vaatimukset, mutta eivät kykene SRB-testiin.

Tehtäviin parhaiten sopiva liukastumisenesto riippuu monesta asiasta, jonka vuoksi tietämys parhaista kengistä tulee usein kokeilemisen kautta.

Muita yksittäisiä ominaisuuksia

Näiden lisäksi on muita yksittäisiä ominaisuuksia, joita kengissä voi olla.

Metalliton S3-luokan Lacuna Leon, jossa myös suojamerkinnät SRC ja ESD.

Metalliton S3-luokan Lacuna Leon, jossa myös suojamerkinnät SRC ja ESD.

Lisästandardit ilmoitetaan tavanomaisesti pääluokan perässä. Ylläolevan Lacuna Leonin tapauksessa merkintä on S3 SRC ESD. Esimerkkejä muista lisästandardeista:

 • AN - nilkkasuoja. Pelkkä turvakärki ei auta, jos on mahdollista, että iskuja tulee nilkan kohdalle sivulta
 • CI - kylmäinsulaatio kylmissä tiloissa työskentelyyn
 • CR - viiltosuojattu päällinen
 • ESD - antistaattinen suoja, joka mitataan eri testeillä ja eri tarkoitukseen kuin S1-kengissä oleva staattisen sähkön suoja
 • HRO - ulkopohja kestää kuumaa. Testissä kokeillaan 300 Celsiukseen asti ja tämä standardi soveltuu kuumille alustoille paremmin. Jo esimerkiksi asfalttitöissä HRO-kenkien pohjat kestävät paremmin kulutusta, kun työssä on satunnaisesti lämpökontaktia.

Vastaavanlaisia lisäkoodeja löytyy useampiakin ja lista mahdollisesti pitenee jatkossakin. Päästandardit ovat kuitenkin päästandardeja ja esimerkiksi S3-suojaluokan kengän kanssa voi olla melkoisen hyvillä mielin eri standardien puolesta.

Kysy Droppen tuoteasiantuntijoilta lisää!

Edulliset turvakengät

Missä hinta menee, jotta voidaan sanoa, että on edulliset turvakengät kyseessä? Monet turvakengät liikkuvat yli sadan euron hinnoissa per pari, ja näissä on tietysti myös laatueroja.

Hinta saattaa usein mennä käsi kädessä turvajalkineen suojatason kanssa, jonka vuoksi suojaluokitusta kannattaa pitää silmällä.

Löytyy kuitenkin myös turvakenkiä, joissa hinta ja laatu kohtaavat; S3-luokan turvakengästä ei tarvitse aina pulittaa kolminumeroisia lukemia. Droppen markkinapaikalta löytyykin kroatialainen Lacuna, jonka kengät ovat edullisia ilman, että laadusta on tingitty.

Metsurin turvakengät - mitä huomioida?

Monia turvakenkiä markkinoidaan nimenomaan metsurin turvakengät -nimikkeellä. Mitä tämä sitten sisältää?

Valitessa metsurin turvakengät kannattaa huomioida eriasteisia suojatekijöitä. Tehtävissä saatetaan viettää tuntikausia kengät jalassa epämiellyttävässä maastossa. Tämän vuoksi metsurin kenkiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Varvassuoja (SB, S1-S5)
 • Liukastumisenesto (SRA, SRB, SRC)
 • Nilkkasuoja (AN)
 • Viiltosuoja (CR)
 • Vedenpitävyys (WRU ja S4-S5)
 • Pohjan läpäisysuoja (P ja S3, S5)
 • Kylmänkesto (CI)
 • Kengän lämpö ja hengittävyys (materiaalit)

Kaiki ylläolevista vastaavat suoraan huutoon haasteille, joita metsällä ollessa saattaa kohdata.

Viiltosuoja suojaa monelta kommellukselta esimerkiksi sahatessa ja kirvestä käyttäessä. Liukastumisenesto taas on erityisesti Suomen syksyssä tärkeä muita vuodenaikoja unohtamatta. Läpäisysuoja pohjassa on metsurille, metsästäjille ja kaikille syvällä metsässä liikkuville hyvin tärkeä apu.

Metsurin turvakengä yleensä tunnistaa ensimmäiseksi tavallista pidemmästä varresta; metsällä ei kovin mieluusti pidetä vain nilkankorkuisia kenkiä. Jos etsit metsätöihin sopivia turvakenkiä, kannattaa olla Droppen tuoteasiantuntijoihin yhteydessä. Tällöin löydetään juuri sinun tehtäviin parhaiten sopivat kengät!

Lenkkari turvakengät

Viime vuosina ovat lenkkarimalliset turvakengät tulleet melkoisen suosituiksi. Ideana on, että kengät näyttävät enemmän vapaa-ajan kengiltä, mutta suojasta ei kuitenkaan tingitä. Pakko kuitenkin sanoa, että esimerkiksi S3-suojatason lenkkarimallisia turvakenkiä näkee melkoisen harvoin; ulkonäkö menee joskus käytännöllisyyden edelle.

Onkin piristävää nähdä, että myös kehittyneempiä suojaluokkia löytyy tällaisista turvajalkineista. Droppen markkanapaikalta löytyvä Lacuna tarjoaakin niin perinteisiä malleja kuin uudenkarheita - eivätkä hinnat ole päätähuimaavia.

Lacuna Ruby - metalliton S3 SRC ESD. Lenkkarilookissa ei ole tingitty suojan tasosta.

Lacuna Ruby - metalliton S3 SRC ESD. Lenkkarilookissa ei ole tingitty suojan tasosta.

Parhaat turvakengät 2022

Mitä sitten kannattaa huomioida etsiessä uusia turvakenkiä? Luokittelut elävät erityisesti lisästandardien osalta, mutta perusstandardit eivät kovin usein vaihtele.

Muutoksia tosin voi tapahtua, jotka jättävät etsijän pieneen limboon. Tämä tapahtui esimerkiksi viiltosuojaluokkien uudistamisen yhteydessä, kun suuri osa vanhentuneella tavalla merkityistä käsineistä jäi kiertoon uudenmallisten kanssa vierekkäin.

Nykyisin turvakenkämaailmassa lenkkarimalliset turvakengät ovat kovassa huudossa esimerkiksi varastotehtävissä; trendikäs lenkkari ei kuitenkaan pysy hienona pitkään metsällä tai sotkuisissa rakennustehtävissä. Vastaavasti kevyet turvakengät ovat nostattaneet suosiotaan kaikenlaisissa tehtävissä, mutta järeämpi suojaluokitus saattaa vaatia painavampaa kenkää.

Kuten tästä voi jo päätellä, ei ole yhtä täydellistä turvakenkää. Me Droppella olemme tutkineet turvakenkiä runsaasti ja osaamme kuitenkin varmasti neuvoa etsiessä parhaiten sopivaa kenkää!

Haluatko ostaa turvakenkiä tukkuerissä?

Droppe on Euroopan parhaiden työtarvikkeiden valmistajien ja toimittajien markkinapaikka. Tilaa juuri oikeat turvakengät ja muut tarvikkeet helposti yhdellä yrityslaskulla.

Selaa tuotteita tai soita tuotespesialistille, jos haluat vinkkiä sinun tarpeisiin parhaiten sopivista tuotteista.

Valmiina aloittamaan?

Löydä tuotannon, työmaiden ja tukkujen suosikkimerkit toimittajineen verkosta. Tilaa kootusti työvarusteita ja suojatarvikkeita yhdellä yrityslaskulla.

Selaa tuotteita tai soita tuotespesialistille.